Depremleri, Toplumsal ve Ekonomik Travmalara Neden Olan Bir Doğal Afet Olmaktan Çıkartmalıyız
6 Åžubat 2023 KahramanmaraÅŸ Depremleri’nin yıl dönümü vesilesiyle açıklamada bulunan Türkiye Hazır Beton BirliÄŸi BaÅŸkanı Yavuz Işık, “KahramanmaraÅŸ Depremleri sonrasında sadece riskli yapıların deÄŸil, üretimden tasarıma, uygulamadan denetime kadar tüm süreçlerdeki iÅŸ yapış ÅŸeklinin ve zihniyetin dönüÅŸmesi gerektiÄŸini gördük. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, bilimin ışığında, kültürel ve doÄŸal mirasımızı koruyup geçmiÅŸ tecrübelerimizden faydalanarak yeni bir toparlanma ve kalkınma döneminin kapısını aralamalıyız. Artık depremleri, toplumsal ve ekonomik travmalara neden olan bir doÄŸal afet olmaktan çıkartmalıyız.” dedi. 6 Åžubat 2023 KahramanmaraÅŸ Depremleri sonrası yapılan deÄŸerlendirmelere deÄŸinen Türkiye Hazır Beton BirliÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Yavuz Işık, “T.C. Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada KahramanmaraÅŸ ve Hatay depremlerinden etkilenen 11 ilimizde yıkılan binaların %97’si 1999 yılından önce inÅŸa edilmiÅŸ ve mühendislik hizmeti almamış, denetime tabi olmamış yapılar olduÄŸu belirtildi. Oysa 1999 yılı öncesinde de deprem yönetmelikleri, uygulama standartları, Ä°mar Kanunu, fenni mesuliyet ‘TUS’ sistemi gibi birçok husus yürürlükteydi. 1999 Marmara Depremi ile tüm bunların depreme dayanıklı, can ve mal güvenliÄŸini saÄŸlayan yapıların inÅŸasında etkili olmadığı görülmüÅŸ ve daha sonra önemli aksiyonlar alınmıştı. Bu aksiyonlara örnek olarak; hazır beton ve nervürlü çelik donatı kullanımının zorunlu hâle gelmesi, Yapı Denetimi Sisteminin (YDS) tüm ülke geneline yayılması, Deprem Yönetmeliklerinin güncellenmesi verilebilir. Bu aksiyonlar sonucunda 2000 yılı sonrasında ve özellikle 2011 yılında YDS’nin tüm Türkiye’de uygulamaya geçmesi sonucunda daha güvenilir ve depreme dayanıklı binaların inÅŸası mümkün olmuÅŸtur. Buna raÄŸmen günümüzde yapı stokumuzun yaklaşık yarısı 2000 yılı öncesinde inÅŸa edilmiÅŸ durumdadır. KahramanmaraÅŸ ve Hatay Depremlerinde yıkılan binaların %2’si ise 2000 yılından sonra inÅŸa edilmiÅŸtir ancak bunların büyük bir çoÄŸunluÄŸu yapı denetimine tabi tutulmamıştır. Depremin etkilediÄŸi 11 ilde yapı denetim sistemine geçilmesinden sonra hazır beton kullanılarak yapılan 151 bin 990 binadan 272’si yıkılmış olup, yıkılmayan bina oranı %99,8’dir.” dedi.
Kentsel dönüÅŸüm büyük bir fırsattır
Her beton hazır beton deÄŸildir Depreme dayanıklı yapıların tasarımının önemine dikkat çeken Yavuz Işık, “Önemli bir diÄŸer husus da hiçbir yapı malzemesinin sadece kendi özellikleri ile ‘depreme dayanıklı’ olarak tanımlanmaması gerektiÄŸidir. DoÄŸru ve kaliteli malzeme, güvenilir yapıların olmazsa olmaz koÅŸullarından sadece biridir. Esas olan, depreme dayanıklı yapı tasarımıdır.” diye konuÅŸtu.
SorumluluÄŸumuzun bilincindeyiz 1995 yılında ülkemizde hazır beton üretimine yönelik herhangi bir denetim mekanizması yokken THBB üyeliÄŸinin birinci ÅŸartı KGS Belgesi almaktı. BaÅŸka bir sektörde benzeri olmayan bu uygulama ile THBB, üyelerinin standartlara uygun üretim yapmasına liderlik ederken bir yandan da tüm sektörün bu yöne evrilmesini saÄŸlamıştır. Daha sonra yürürlüÄŸe giren G Ä°ÅŸareti YönetmeliÄŸi ile bu süreç tüm sektöre yayılmıştır. THBB olarak bütün hazır beton üreticilerini standartlara uygun üretim yapmak üzere KGS Sistemi’ne davet ediyoruz.” dedi. Türkiye Hazır Beton BirliÄŸi olarak olarak uzun yıllardır riskli yapı stokunun dönüÅŸtürülmesini sürekli gündeme getirdiklerini belirten THBB BaÅŸkanı Yavuz Işık, ““KahramanmaraÅŸ Depremleri sonrasında sadece riskli yapıların deÄŸil, üretimden tasarıma, uygulamadan denetime kadar tüm süreçlerdeki iÅŸ yapış ÅŸeklinin ve zihniyetin dönüÅŸmesi gerektiÄŸini gördük. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, bilimin ışığında, kültürel ve doÄŸal mirasımızı koruyup geçmiÅŸ tecrübelerimizden faydalanarak yeni bir toparlanma ve kalkınma döneminin kapısını aralamalıyız. Artık depremleri, toplumsal ve ekonomik travmalara neden olan bir doÄŸal afet olmaktan çıkartmalıyız. Bu konuda gerekli politikaların ve eylem planlarının oluÅŸturulmasını destekliyor ve tüm paydaÅŸları göreve çağırıyoruz.” dedi.
Hazır Beton ve Depreme Dirençli Yapılar için Akademik DeÄŸerlendirme THBB BaÅŸkanı Yavuz Işık, deprem bölgelerinde kullanılacak betonlarla ilgili görüÅŸlerin iletildiÄŸi, özellikle yeni yapılacak yapıların olası bir depreme karşı dirençli olabilmesi için gerekli asgari koÅŸulların paylaşıldığı “Akademik DeÄŸerlendirme”yi kamuoyunun bilgilerine sunduklarını ifade etti. Ä°lginizi çekebilir... Evde hava Kalitesini Artırmanın Yolu: Isı YalıtımıODE Yalıtım Yönetim Kurulu Ãœyesi Ozan Turan, "Isı yalıtımı sayesinde hem evinizdeki konforu artırabilir hem de daha saÄŸlıklı bir yaÅŸam alanı oluÅŸ... CF Ä°stanbul Fuarı, Ä°nÅŸaat Sektörü Ä°hracatını Artırmayı HedefliyorÄ°nÅŸaat Endüstrisi Ä°hracat Fuarı "CF Ä°stanbul", 12-15 Åžubat 2025 tarihleri arasında Türkiye'nin en merkezi ticari buluÅŸma noktası olan Ä°s... Murat Savcı, "TS 825 Revizyonu ile Yeni Binalarda Enerji Tasarrufu Artacak"Ä°zocam Genel Direktörü Murat Savcı, Türkiye yalıtım sektörü olarak yakın zamanda U deÄŸerlerinin ve yalıtım kalınlıklarının belirlendiÄŸi TS 825 Standar... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.