
Enerji VerimliliÄŸinde Yeni Dönem BaÅŸlıyor
TS825 standart revizyonu, 1 Nisan 2025'te yürürlüÄŸe girerek kaplamalı yalıtım camlarının kullanımını zorunlu hale getiriyor. Standarda ilk kez eklenen solar faktör kriterleri ile güneÅŸ kontrolünü de hesaplamalara dahil ediyor. Bu deÄŸiÅŸiklikler, binalarda ısı kayıplarını minimize ederek daha sürdürülebilir yaÅŸam alanlarının oluÅŸturulmasına katkı saÄŸlayacak. Sürecin başından bu yana standart revizyon çalışmalarında aktif rol alan ÅžiÅŸecam; binalarda kullanılması gereken cam çözümleri ile de çevre dostu ve konforlu yaÅŸam alanları oluÅŸturulmasına katkıda bulunacak.
Türkiye’deki binaların ısıtılması ve soÄŸutulmasında kullanılan enerji miktarlarını sınırlamayı ve enerji tasarrufunu artırmayı hedefleyen TS825 Standardı revizyonu ile, bina cephelerinde kullanılan cam sistemlerine yönelik deÄŸiÅŸiklikler hem inÅŸaat sektöründe hem de mimarlık ve yapı malzemeleri alanında önemli bir dönüÅŸüm baÅŸlatıyor. Kaplamalı yalıtım camlarının zorunlu hale gelmesinin, yalnızca minimum enerji verimliliÄŸi gerekliliklerini saÄŸlamakla kalmayıp sektörün daha da verimli ve sürdürülebilir ürünlere yönelmesini de teÅŸvik etmesi bekleniyor.
Yeni düzenlemeler kapsamında, ısı yalıtım katsayısı olan Upencere deÄŸerinin 2,4 W/m2K’den 1.8 W/m2K’e iyileÅŸmesi ile binalarda kaplamalı yalıtım camlarının kullanımı zorunlu hale geliyor. Low-E ve Solar Low-E camlar ile üretilen Isıcam ürünleri bu dönüÅŸüme tam uyum saÄŸlayarak binalardaki ısı kayıplarını azaltıyor ve sürdürülebilir yapıların önünü açıyor. Standarda eklenen soÄŸutma ihtiyacı ibaresi ile yalnızca camların ısı yalıtım deÄŸeri deÄŸil, güneÅŸ kontrol deÄŸerlerinin de dikkate alınması gerektiÄŸinin altı çiziliyor. Bu kapsamda, iklim koÅŸulları deÄŸerlendirilerek 6 bölgeye bölünmüÅŸ olan Türkiye’de, ilk 3 ısı bölgesi için belirtilen güneÅŸ kontrol gereklilikleri doÄŸrultusunda ısı ve güneÅŸ kontrolünü beraber saÄŸlayan Solar Low-E ürünlerinin kullanımı da mecburi hale geliyor. Bu deÄŸiÅŸiklik inÅŸaat firmalarından mimarlara kadar geniÅŸ bir paydaÅŸ grubunun süreçlerini doÄŸrudan etkileyecek. Yeni standart kapsamında, projelerde kullanılan cam türleri için bilinçli tercihler yapılması önem kazanıyor.
TS825 revizyonunda ayrıca 2008 yılı versiyonunda yer alan ‘mevcut binalardaki tadilat’ ifadeleri, ruhsat gerektiren tadilatları ifade ederken yeni eklenen ‘yapı ruhsatı gerekmeyen’ ibaresiyle; tadilat ruhsatı gerektirmeyen yenilemelerde de standardın kullanımı zorunlu hale geliyor. Buna ek olarak, bina dış kabuÄŸundaki balkon kapama sistemi, çatı ışıklığı gibi ÅŸeffaf bölümlerin de revize edilen standarttaki ısı ve güneÅŸ kontrol kriterlerine uyma zorunluluÄŸu getiriliyor.
Türkiye’de inÅŸaat sektörünü daha sürdürülebilir hale getirmek adına kritik bir adım olan TS825 revizyonuyla ilgili ÅžiÅŸecam sürecin başından beri standart revizyon çalışmalarında aktif rol alıyor. Kaplamalı yalıtım camlarının zorunlu hale gelmesi sektöre önemli bir yön verirken, çift kaplamalı üçlü camların standarda dahil edilmesi, gelecekte üçlü camların öneminin artacağını gösteriyor.
Low-E veya Solar Low-E camlarla üretilmiÅŸ Isıcam ürünleri, TS825’in yeni gerekliliklerine tam uyum saÄŸlayarak hem enerji tasarrufu hem de konfor ihtiyaçlarını karşılıyor. Yeni revizyonla birlikte, bina tasarımlarında enerji performansına dayalı daha bilinçli seçimlerin yapılması teÅŸvik ediliyor. Bu dönüÅŸüm hem yapı malzemeleri sektörü hem de nihai tüketiciler için büyük bir kazanım olarak deÄŸerlendiriliyor.
R E K L A M