
Türkiye’nin lokomotifi olan ve inÅŸaat sektöründe 47 yıldır katma deÄŸer yaratan, yeni iÅŸ fırsatları sunan ve her sene birbirinden zengin içerikleriyle sektörel bilgi paylaşımına imkan tanıyan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, ülke ekonomisine yadsınamaz bir katkı saÄŸlıyor. 16-19 Nisan tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde sektöre ev sahipliÄŸi yapan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, son gününde önemli etkinliklere yer verdi.
Her yıl binlerce yabancı yatırımcıyla yerli iÅŸ ortaklarını bir araya getiren Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, son gününde de sektör temsilcilerini güçlü ve yön veren etkinliklerle buluÅŸturdu. Yabancı katılımcı, alıcı ve ziyaretçi ilgisinin katlanarak devam ettiÄŸi Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un son gününde ‘DönüÅŸüm İçin Birliktelik’ söyleÅŸilerinde mimarlık ve yapı sektöründe kolektif zeka, çok disiplinli yaklaşım ve sürekli dönüÅŸüm alanlarına odaklanılarak, yaratıcı iÅŸ birlikleriyle dönüÅŸümün gerçekleÅŸtirilmesi, malzemeden kente kadar her ölçekte bu dönüÅŸüme nasıl katkı saÄŸlanacağı gibi dikkat çeken baÅŸlıklar tartışıldı.
İlham verici isimlerin katılımıyla, kolektif üretim modellerinin geleceÄŸin mimarisine nasıl yön vereceÄŸinin ele alındığı fuarın son günü “Yeni Mimarın Oyun Alanı” konulu oturumuyla baÅŸladı. Moderatör, Piknik Works Kurucu Ortağı, Mimar, Çok Yönlü Tasarımcısı OÄŸul Can Öztunç mimarın rolünün "ben merkezli" deÄŸil, "baÄŸlam merkezli" bir yaklaşımla tanımlanabileceÄŸine vurgu yaparak “Oyun alanında pozisyon almak, mimarın 'kahraman' veya 'yıldız usta' rolünü oynamaktan ziyade; hayata, mekana, düÅŸünceye ve dünyaya göre konumlanarak mümkün olacağını düÅŸünüyorum.” dedi.
Piknik Works Kurucu Ortağı, Mimar, Çok Yönlü Tasarımcısı OÄŸul Can Öztunç moderatörlüÄŸünde yaptığı ve konuÅŸmacılığını Mono Earth Kurucu Ortağı, Mimar, Toprak Sanatçısı / Tasarımcısı ÇaÄŸlar İşbilir, Kastamonu Entegre Mimar ve Tasarımcı İliÅŸkileri Müdürü Gözde DoÄŸramacılar, Born Material Kurucusu Tahir Can YarımoÄŸlu, Roka Kurucusu, Endüstriyel Tasarımcı Yasemin Köse’nin üstlendiÄŸi “Birlikte DönüÅŸüm: Malzemeden Mekana’’ isimli günün ikinci panelinde yeni nesil malzemeler ve üretim yöntemleri, inovatif uygulamalar ve dönüÅŸen üretim meseleleri, zamansız ve güncel örneklere dair tartışmalar gerçekleÅŸti.
DoÄŸru malzeme seçimiyle kaynak verimliliÄŸi ve iÅŸlevsel tasarımın vurgusunu yapan Kastamonu Entegre Mimar ve Tasarımcı İliÅŸkileri Müdürü Gözde DoÄŸramacılar, ‘’Bir endüstrinin artığı, baÅŸka bir alanda yapı malzemesine dönüÅŸerek ikinci bir hayat bulabilir. Atığın nasıl deÄŸere dönüÅŸtürüldüÄŸü... Bence mimarlığın özü tam da burada: DoÄŸru malzemeyi doÄŸru yerde kullanarak hem iÅŸlevsel hem de dönüÅŸtürücü çözümler yaratmak.’’ açıklamasında bulunurken Mono Earth Kurucu Ortağı, Mimar, Toprak Sanatçısı / Tasarımcısı, ÇaÄŸlar İşbilir ise ‘’Toprak, en çok sahip olduÄŸumuz ama en çok unuttuÄŸumuz malzeme. Yapı sektöründen piÅŸirme iÅŸlemini çıkarıp, sıkıştırma yöntemiyle yapılaÅŸmayı mümkün kılmak önemli bir adım olacaktır. Toprağı yaÅŸam alanlarımıza doÄŸal haliyle entegre etmenin sürdürülebilir yolu olarak sıkıştırılmış toprak, tam da bu noktada bir çözüm sunuyor.’’ dedi.
KonuÅŸmacılığını Toros & Partners Kurucu Ortağı Derya Toros, Sanatçı, Mimar Ece Duran, Mercado Kurucu Ortağı & Kreatif Direktörü Yağız Genç, Studio Mada Kurucu Ortağı, Mimar Zeynep Tümertekin’in üstlendiÄŸi ‘’Birlikte DönüÅŸüm: Yeni Bir Mimara DoÄŸru’’ isimli oturumda ise yapay zeka ve sosyal medyanın mimarlığa etkisi, yeni mimarlık yapma biçimleri ve yaratıcı iÅŸ birlikleri konularına deÄŸinildi.
‘’Mimarlık, beklenmeyeni ve bilinmeyeni ortaya çıkarmaktır.’’ diyerek sözlerine baÅŸlayan Sanatçı, Mimar Ece Duran, ‘’Mimarlık, sosyal medyanın yapay evreninde yeni bir boyut kazandı. Artık inÅŸaat, taÅŸ üstüne taÅŸ koymaktan ibaret deÄŸil; sınırlarını zorlayan bir keÅŸif alanına evrildi.’’ açıklamasında bulundu.
Piknik Works Kurucu Ortağı, Mimar, Çok Yönlü Tasarımcı OÄŸul Can Öztunç’un moderatörlüÄŸünü yaptığı ve konuÅŸmacılığını Hiza Architects Kurucusu, Mimar Bünyamin Atan, Atölye Hakan Demirel Kurucusu Hakan Demirel, HVL Studio Kurucusu, Y. Mimar Heval Zeliha Yüksel, KOOP Architects Kurucusu, Y. Mimar Y. Burak Dolu’nun yaptığı ‘’Birlikte DönüÅŸüm: Kentsel Krizler – Kamusal Zeminler’’ isimli dördüncü panelde deprem gibi doÄŸal afetler ve küresel krizlerin kentlere etkisi, tasarımcılar ve yerel yönetimlerin ortak yaratım süreçleri konuları masaya yatırıldı.
“Mimarlık Ekosistemi: Romantik Hayallerden Piyasa Gerçeklerine” konulu son oturumda ise gayrimenkul deÄŸerinin artık arsa payı ve finansal faktörlerle belirlenmesi ve yapısal nitelikleri ikinci plana attığına deÄŸinen Anahtar KonuÅŸmacı FS Mimarlık Kurucu Ortağı, Mimar Sedat Bayrak, “Günümüz ÅŸehirciliÄŸinde arsa payı ve finansal faktörler, gayrimenkul deÄŸerini belirlerken yapısal kaliteyi gölgede bıraktı. Son 20 yılda yaÅŸanan bu deÄŸiÅŸim, mimari standartların adeta tepetaklak olmasına yol açtı. Artık yeni yapılarda güneÅŸ açıları gibi temel prensipler dikkate alınmıyor. Bu durum, cephelerde giderek artan bir dağınıklığa sebep olurken, kentsel dönüÅŸüm projelerinde bile iklimlendirme dış üniteleri plansızca yerleÅŸtiriliyor. Bu nedenle sokaklar teknik ve estetik açıdan yetersizliklerle dolu. Özenle tasarlanmış binaların mimari güzellikleri, sonradan eklenen devasa dış iklimlendirme üniteleri ve geliÅŸigüzel asılan tabelalarla yok ediliyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Mimarlık eÄŸitimi ve piyasanın gerçekleri hakkında ise Bayrak, “Okullar, mimarlığı steril bir laboratuvar ortamı gibi sunarken, piyasanın üç temel parametresini: emsal, bütçe, skor yeterince ele almıyor. Ne yazık ki mezunlar, piyasa koÅŸulları hakkında neredeyse hiçbir hazırlığa sahip olmadan sektöre adım atıyorlar. EÄŸitim sisteminin bu ‘challenge'dan uzak’ yaklaşımı, mezunları gerçek dünyanın rekabetçi ortamına hazırlamakta yetersiz kalıyor.’’ dedi.
Mimaride tanınır ve görünür olmanın önemi…
Mimarlıkta görünür olmanın baÅŸarı faktörlerinden biri olduÄŸunu vurgulayan Bayrak, genç mimarlara ÅŸu tavsiyeleri verdi: “EÄŸitim hayatınızın başından itibaren kariyer vizyonunuzu oluÅŸturmaya baÅŸlayın. Birinci sınıfta edineceÄŸiniz 'kendi ofisim' fikri, geleceÄŸinizi ÅŸekillendirecek en önemli motivasyon kaynağı olacaktır. Çalışma disiplininizi erken yaÅŸta oturtun ve sektör baÄŸlantılarınızı öÄŸrencilik döneminde kurmaya baÅŸlayın. Mimarlıkta görünürlük, profesyonel baÅŸarının olmazsa olmazıdır. Kendinizi isminizle, uzmanlık alanlarınızla ve somut argümanlarla ifade etme becerisi geliÅŸtirin. Özellikle pratik uygulama deneyimine odaklanmanızı öneririm.’’
Bu yıl 47. kez kapılarını açan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, “VIP Alım Heyeti Programı” ile 100 ülkeden 400 davetli satın almacıya ev sahipliÄŸi yaptı. Türk yapı sektörünün en uzun süredir düzenlenen fuarı, 4 gün boyunca 30’dan fazla etkinlikte 85 konuÅŸmacı ile mimarlık, tasarımda inovatif yaklaşımlar ve yapay zeka, sürdürülebilirlik ve yapı malzemeleri gibi sektöre yön verecek konuları, her gün farklı bir tema altında ele aldı.
Yapı Master Class ve Yapı Tech Garage
Yapı Fuarı’nın yedinci yılına giren etkinliÄŸi Yapı Master Class’ta ziyaretçilere mimarlar eÅŸliÄŸinde etkileÅŸimli bir fuar deneyimi sunuldu. Sektöre ezber bozan fikirler sunan Start-up’lar, Yapı Tech Garage’da inovatif ürünlerini sergileme fırsatı buldular. Yapı Fuarı’nın klasiklerinden biri haline gelen Altın Mıknatıs "Stant Tasarımı Ödülleri" ile markalar ve ürünlerini sürdürülebilir ve yenilikçi bir ÅŸekilde tanıtan katılımcılar da ödüllendirildi.
R E K L A M