PiÅŸmiÅŸ kilden ve çimentodan gereçler sanayisinin bir alt kolu olan tuÄŸla ve kiremit sektöründe; hammaddesi kil olan ve yaygın olarak inÅŸaat sektöründe kullanılan malzemeler üretiliyor. Pişmiş kilden ve çimentodan gereçler sanayisinin bir alt kolu olan tuğla ve kiremit sektöründe; hammaddesi kil olan ve yaygın olarak inşaat sektöründe kullanılan malzemeler üretiliyor.
Tuğla, hiçbir yabancı katkı maddesi bulundurmayan ilk doğal yapı malzemesidir. Dünya tuğla ihracatında Almanya, Belçika, Macaristan, Sırbistan, Hırvatistan ve İngiltere; kiremit ihracatında ise Almanya, Fransa, Kolombiya, İtalya, Sırbistan ve Avusturya öne çıkıyor.
2008 yılında dünya tuğla ithalatı % 2,5 kiremit ithalatı ise % 11,2 arttı.
Dünya tuğla ithalatında Romanya, Polanya, İngiltere, Hollanda, Almanya, Singapur, Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan; kiremit ithalatında Polonya, Belçika, Fransa, Venezuella, ABD ve Danimarka başı çekiyor.
Tuğla ve kiremit sanayisinde Tekirdağ, Turgutlu, Salihli, Burdur, Afyon, Çorum, Boyabat, Erbaa, Yozgat, Osmancık, Avanos gibi il ve ilçeler Türkiye’nin önemli ana üretim bölgeleri.
Türkiye’deki tuğla ve kiremit sektöründe kullanılan teknolojinin kendini yenileyememesi nedeniyle sektörde insan emeği yoğun olarak kullanılıyor.
Sektörde üretim doğal şartlara bağlı olduğu için, çalışma mevsimlik. 1980’li yılların ikinci yarısında Türkiye’de başlayan konut seferberliği ile birlikte tuğla kiremit sanayisine verilen kamusal teşviklerle sektördeki mevcut kapasite 1987 yılından itibaren % 50 dolayında arttı.
İnşaat sektörünün performansı ile doğrudan bağlantılı olarak tuğla-kiremit üretimi, ekonomik değişimlerden de hemen etkileniyor.
Tuğla-kiremit üretiminin ürünlerini tuğlalar, kiremitler ve dış cephe tuğlaları olmak üzere üç ana grupta toplam mümkün. Bu ana gruplar da yaklaşık 150-200 ürün alt çeşidine ayrılıyor.
Tuğla sanayisi, inşaat pazarında kendi fonksiyonel alanında % 80 pazar payına sahip. Kil esaslı geleneksel kiremit, çatı pazarında % 75 pazar payına sahip.
Tuğla-kiremit ihracatında Amerika önemli bir pazar olma yolundad.
Düşük maliyetli ve uzun ömürlü oluşu, kiremitin tercih edilmesindeki en önemli etkenler.
2009 yılında tuğla-kiremit ihracatı toplamda 10,9 milyon dolar seviyesine ulaştı. Ancak küresel kriz nedeniyle 2009 yılında ihracat 6,8 milyon dolar seviyesine kadar geriledi.
2009 yılında en fazla tuğla ithalatı Almanya ve Fransa’dan, en fazla kiremit ithalatı Almanya, Çin, İtalya ve Yunanistan’dan yapıldı. 2008 yılında tuğla-kiremit ithalatı 2,1 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken 2009 yılında 1,2 milyon dolara geriledi.
İnşaat sektöründeki durgunluğun sektörü doğrudan etkilemesi nedeniyle bu durgunluğun 2010 yılında da devam edeceği öngörüsü sektörde rahatsızlık yaratıyor ve sektör temsilcileri tuğla-kiremit pazarında acil teşvik planlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar.
(*) Yapı-Endüstri Merkezi tarafından hazırlanan “Türk Yapı Sektörü Raporu 2009”dan derlenmiştir.
Sektörümüzün önde gelen dernekleri 2021 yılı değerlendirmelerini ve önümüzdeki yıl için sektörün geleceği ile ilgili öngörülerini siz değerli okurları... 19 Kasım 2021
Karbon salımını 2030'a kadar %50 azaltmayı, 2050 yılında ise sıfır düzeyine çekmeyi öngören Avrupa Yeşil Mutabakatı, her ne kadar çevreci bir giri... 12 Ağustos 2021