22 Kasım 2018 | KONUK YAZAR 77. Sayı (Kasım-Aralık 2018) | 1.843 kez okundu |
Sandviç Panel Sektörünün GeleceÄŸi ile Ä°lgili Yorumlar baÅŸlığı altındaki bu son yazımda, altı bölüme yayılmış görüÅŸlerimi özetlemeyi ve sonra da okuyanları heyecanlandıracağını umduÄŸum bir yorum yapmayı planlıyorum.
Aslında, vakit ayırıp 2018 yılı içinde çıkan altı yazımı bir arada okumanızı öneririm. Çatı ve Cephe dergimizin sitesinin açılış sayfasında, solda “E- Dergi Oku” ile tüm yazılarıma rahatça ulaÅŸabilirsiniz. OkuduÄŸunuzda göreceksiniz ki, “Dünya Markası” olabilmek için sahip olunması gereken deÄŸerler, edinilmesi çok zor ve bize uzak kavramlar deÄŸil. Kaliteden, kaliteli insan olmaktan, insan olmaktan, doÄŸruluktan, karşındakine saygılı olmaktan, gülümsemekten, bilgiden ve bilgiye deÄŸer vermekten, bilgiyi üretmekten, bilgiyi birlikte üretmeyi öÄŸrenmekten bahsetmiÅŸiz. Bu kavramlar, hepimizin çok iyi bildiÄŸi gibi bize uzak kavramlar da deÄŸil.
Bir önceki yazımın sonlarında “Çok bereketli topraklarda yaşıyoruz. Ve başımızı kaldırdığımızda pırıl pırıl parlayan güneÅŸimiz var.” sözlerini kullanmıştım. Bu söz, yıllardır takip etmekte olduÄŸum “güneÅŸ enerjisi” ile ilgili geliÅŸmelerin geldiÄŸi aÅŸamayı görmenin heyecanı ve mutluluÄŸu ile söylenmiÅŸti.
Sizlerden, Çatı ve Cephe Dergisi Sayı: 69, Temmuz-AÄŸustos 2017 sayısında bulunan “Sandviç Panelde Yenilikler” baÅŸlıklı yazımı da okumanızı rica edeceÄŸim. Yaklaşık on sekiz ay önce yayınlanan (en az yedi sekiz yıllık bir çalışmanın ürünü olan) güneÅŸ enerjisi ile ilgili bu yazım sonrasında hiç kimsenin beni aramamış olması ve konu ile ilgili bir ÅŸey sorulmamış olması (bence) sandviç panel sektörümüz ile ilgili önemli bir gösterge. Bu eleÅŸtirimi olumsuz olarak kabul etmemenizi ve / fakat üzerinde düÅŸünmenizi rica edeceÄŸim. Çok iyi biliyorum ki, tüm sandviç panel üreticileri güneÅŸ enerjisi konusunda kendilerince bir ÅŸeyler yapmaya ve oluÅŸmakta olan bu yeni pazardan pay alabilmeye çalışıyorlar.
Çok önemli olmasına raÄŸmen (yazının boyutlarını kontrol edebilmek amacıyla) çevresel deÄŸerler baÄŸlamında, güneÅŸ enerjisinin diÄŸer enerji türlerine göre üstünlükleri konusuna girmeden, doÄŸrudan güneÅŸ enerjisi konusunda gerçekleÅŸmekte olan geliÅŸmelerden bahsedeceÄŸim.
- GüneÅŸ enerjisi paneli üreticileri sürekli olarak ürünlerinin kalitesini artırıyor. Sonuçta, birim alanda üretilebilen elektrik enerjisi miktarı sürekli artıyor. (Son üç dört yılda üretim kapasitesi iki misli arttı. Daha da artacağına inanıyorum. )
- GüneÅŸ enerjisi kurulumu bileÅŸenlerinin maliyetleri inanılmaz bir hızla düÅŸüyor. Yakın geçmiÅŸte, sadece çevreye duyarlı kiÅŸilerce tercih edilebilen kurulumlar, günümüzde ekonomik olarak da kullanmak zorunda olduÄŸumuz bir yapı bileÅŸeni haline geldi.
- Tüm dünya devletleri, güneÅŸ enerjisi kurulumu ile ilgili yasa ve yönetmeliklerin düzenlenmesi konusunda adeta bir yarış içindeler.
- Konu ile ilgili bir sürü eksiÄŸimiz bulunsa da, güneÅŸ enerjisi paneli üretimleri yurdumuzda da baÅŸlamış durumda. GüneÅŸ enerjisi kurulumu olarak dünyada en çok ilerleme kaydeden ilk on ülke (2018 yılı) içindeyiz.
GüneÅŸ enerjisi sistem kurulumları genellikle iki alanda gerçekleÅŸtiriliyor; “güneÅŸ paneli tarlası” olarak adlandırılan boÅŸ arazilerde ya da yapıların çatılarında.
BoÅŸ arazilerin kullanılması durumunda, inanıyorum ki, temiz enerji üreticileri oldukları için çevreye de duyarlı olduklarını bildiÄŸim güneÅŸ enerjisi paneli üreticileri ve güneÅŸ enerjisi kurulumu yapan firmalar, “güneÅŸ paneli tarlası” uygulamalarında, tarım alanlarını kullanmamaya dikkat ediyorlardır. Bu “tarlalar” bildiÄŸim kadarıyla (genellikle) 20.000 m2 ve üzeri boyutlarda uygulanıyor. Gerek çevresel deÄŸerler ve gerekse de üründe (güneÅŸ enerjisi paneli) gerçekleÅŸmekte olan teknolojik geliÅŸmelerle, kurulumların yapıların çatılarına yönelmesinin artarak devam edeceÄŸine inanıyorum.
Yapıların çatıları konusunda iki alternatif mevcut: Birincisi büyük ölçekli sanayi binalarının çatıları, ikincisi ise konut ve benzeri küçük ölçekli yapıların çatıları.
Sanayi yapılarının neredeyse tamamı sandviç panele göre tasarlanmış durumda. Sanayi yapıları, sandviç panel üreticilerinin çok iyi bildiÄŸi detaylara sahip olduÄŸu için, sanayi binalarında güneÅŸ enerjisi kurulumu yapacak firmalara doÄŸru bilgi aktarma ve yardımcı olma (sandviç panel üreticisi ve uygulayıcısı olarak) sorumluluÄŸumuz olduÄŸuna inanıyorum.
Bugünden sonra, Türkiye’nin hiçbir yerinde, güneÅŸ enerji sistemi kurulumu yapılmayan sanayi binası çatısı kalmaması gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Yani üzerinde güneÅŸ enerjisi kurulumu yapılmayacak hiçbir sandviç panel çatı kalmayacağını bilerek (kabul ederek) geleceÄŸi planlamazsak, çok da uzak olmayan bir gelecekte, bugün bildiÄŸimiz özelliklerdeki sandviç paneli satamaz, kullanamaz hale gelme tehlikesi ile karşı karşıyayız.
Bu yazının baÅŸlangıcında bahsettiÄŸim ve bizleri heyecanlandıracağına inandığım yoruma gelecek olursak: (Birkaç kabulüm ile konuya giriÅŸ yapacağım.)
Kabul 1: GüneÅŸ enerjisi kurulumu maliyeti, günümüzde yaklaşık 200 Dolar/metrekare. (Bu rakamın düÅŸmeye devam edeceÄŸi tahmin ediliyor.)
Kabul 2: GüneÅŸ enerjisi sistemleri, saÄŸladıkları enerji ile kurulum maliyetlerini yaklaşık sekiz yılda amorti ediyorlar. Daha sonrasında saÄŸlanan enerji, yapı sahibinin kazancı haline dönüÅŸüyor. Ayrıca ilk kurulum için deÄŸiÅŸik finans destek sistemleri mevcut.
Metrekare maliyeti yüksek olsa da (200 Dolar) kendini sekiz yılda amorti ediyor olması, (Bu bilgi günümüz için geçerli. Zaman içinde ürünün kalitesi arttıkça amorti süresinin düÅŸeceÄŸi de oldukça net bilgi) çatılarda güneÅŸ enerjisi sistemi kurulumunu neredeyse vazgeçilemez hale getiriyor.
Kabul 3: Türkiye’de bulunan sandviç panel üreticileri için önümüzdeki 10 yılın çatı pazarı boyutunu 250 milyon metrekare olarak düÅŸünüyorum (Yılda yirmi beÅŸ milyon metrekare anlamına geliyor).
Bu 250 milyon metrekare alan on yılda yapılacak yeni sanayi yapılarının çatıları anlamında. Bir de daha önceden yapılmış, mevcut sanayi tesislerinin çatıları var. Çok yeni yapılmış bile olsa, sekiz yılda kendini amorti edebiliyorsa tüm mevcut çatılar, güneÅŸ enerjisi sistemi kurulumu için potansiyel alan haline gelebilmekte.
Kabul 4: Türkiye’de mevcut sanayi yapılarının sandviç panel çatılarını 500 milyon metrekare kabul ediyorum. Tek kat uygulamaları ve deÄŸiÅŸik malzemelerle yapılmış uygulamaları da kattığımızda toplam alan rahatça 1 milyar metrekareyi aÅŸacaktır.
Sonuçta, önümüzdeki on yıl için, 250 milyonu yeni yapılardan ve 250 milyonu mevcut yapı stokundan oluÅŸmak üzere toplam 500 milyon metrekarelik çatı uygulaması yapılması gerçekleÅŸebilir. Maliyeti de 200 Dolar/metrekare kabul edersek; toplam bedeli (on yıl için) 100 milyar dolar olan bir pazardan bahsediyoruz. Bu rakamlar sadece Türkiye için. Bir de sandviç panel satabildiÄŸimiz komÅŸu ülkeleri ve onların mevcut yapı stokları düÅŸünüldüÄŸünde (Avrupa’yı da düÅŸünün) olayın rengi iyice deÄŸiÅŸiyor.
Türkiye’de bulunan mevcut sandviç panel firmalarının hiç birinin (tek başına) bahsettiÄŸim bu konuyu kavrayabileceÄŸini ve yönlendirebileceÄŸini düÅŸünmüyorum. Önerim: PANELDER’in yönetiminde bulunan firmalarımızın, günlük çıkarlarının peÅŸine takılmadan bir araya gelebilmeleri. PANELDER olarak, çok deÄŸerli profesörleri olduÄŸunu bildiÄŸim birkaç üniversitemizden de destekler alarak konuyu geliÅŸtirmeyi ciddi bir proje olarak ele alabilmeleri. Yanlarına katacakları bir güneÅŸ enerjisi paneli üreticisi ile birlikte yeni ürün veya çözüm geliÅŸtirmeleri. GerçekleÅŸtirecekleri geliÅŸmeleri belgelemeleri ve gerekli patentleri alarak dünyaya bakmaları.
Bilemiyorum, sizlere çok mu hayali geldi?
2019 yılının, saÄŸlık, baÅŸarı ve mutluluk en çok da huzur getirmesini dilerim.
R E K L A M